Hva er egentlig en kelim tappa og hvordan lages en
February 15th, 2024 - By Niclas Olsson

Hva er egentlig en kelim tappa og hvordan lages en?

Kelimtepper har en universell appell for sine iøynefallende design som forvandler rom. Selv det mest fargeløse rommet kan øyeblikkelig bli en livlig oase når det møter de slående mønstrene og levende fargepalettene til et eksklusivt Kelim teppe. Men bak det som møter øyet, ligger den sanne historien om skjønnheten til Kelim tepper.

Historien bak kelim tepper - En reise fra tyrkia til verden

Vi har alle hørt om Kelim, men hva er dets røtter? Opprinnelig fra Tyrkia, refererer Kelim til et håndvevd tekstil uten lugg, produsert ved hjelp av en flatvevingsteknikk.

Denne betegnelsen begrenser seg ikke til bare tepper, da Kelim også brukes som veggdekor, hengende, bordduker, sengespredninger, møbeltrekk eller til og med vesker. Det er utbredt i Pakistan, Sentral-Asia, Kina, Iran, Afghanistan, Nord-Afrika, Kaukasus og Balkan.

Et Kelim teppe er en spesifikk underkategori av flatvev eller glattvevde tepper. Flatvevde tepper har ingen lugg og gir en annen følelse sammenlignet med andre tepper.

Fordi de ikke har lugg, krever de mindre arbeidskraft og materialer å produsere. I tillegg til det er et flatvevd teppe også mer overkommelig sammenlignet med håndknyttede tepper.

Den unike teksturen føles avslappende å gå på barfot, og dens praktiske bruksområder inkluderer at det er lett og kan enkelt flyttes inn og ut av et område eller lagres bort når det ikke er i bruk.

Vedlikehold er heller ikke et problem fordi det ikke er noen lugg som fanger opp skitt og støv, og selvfølgelig er det ingen røyting. Et flatvevd teppe betraktes som av høy kvalitet fordi det er håndlaget.

Det er helt annerledes enn et luggteppe, da designet i luggen blir synlig gjennom bruk av korte tråder av forskjellige garn som knyttes til de langsgående varpene og holdes sammen ved å stramme de tverrgående vevene tett sammen.

Mens i Kelim er både langsgående og tverrgående vevinger vevd inn i hverandre for å skape en flat veving.

Hvordan lages kelim tepper?

I motsetning til tepper med høy lugg, blir et Kelim teppe vanligvis laget ved å veve inn langsgående (vertikale tråder) og tverrgående (horisontale tråder) på vever, ved hjelp av tradisjonelle teknikker som har blitt videreført fra generasjon til generasjon.

Det er ulike teknikker som brukes i produksjonen av et Kelim teppe. Disse flatvevde teppene er håndknyttet til perfeksjon og er kjent for å ikke ha noen lugg.

Mønstrene skapes ved å integrere tverrgående tråder av forskjellige farger og flette dem med langsgående tråder av ulike farger.

Blant de forskjellige teknikkene er det sannsynligvis den enkleste, veven med én farge, hvor fargede tverrgående tråder veves inn i langsgående tråder for å skape en enkelt fargeblokk. Denne vevingsteknikken skaper et reversibelt design, med mønstre som er like på begge sider av teppet.

For å lage geometriske og diagonale mønstre i Kelim, brukes glippveveteknikken. En glipp refererer til spalten som finnes mellom to farger.

For å veve sammen to forskjellige fargeblokker, blir tråden returnert rundt den siste langsgående tråden i en bestemt fargeblokk, og deretter returneres tråden av den tilstøtende fargen rundt den tilstøtende langsgående tråden.

Tverrgående tråder pakkes tett sammen for å dekke langsgående tråder for å sikre at teppet ikke glipper. Metoden krever å fullføre en bestemt fargeblokk før man går videre til neste. Dette resulterer i dristige mønstre som er reversible. Sammenlignet med andre tepper er både forsiden og baksiden av Kelim det samme.

Tradisjonelle verktøy som brukes til å lage Kelim tepper inkluderer en baderkam, saks og en vev. Vevet er en gammel vevoppfinnelse som går tilbake til 4000 f.Kr.

Vevet brukes til å holde langsgående tråder på plass, mens tverrgående tråder er intrikat vevd mellom dem. Baderkammen, derimot, er et stykke tre, metall eller bein som ligner en kam og har hovedformålet å "bade ned" tverrgående tråder sammen. Dette sikrer at teppet er tett vevd.

I dag fortsetter Kelim tepper å være en feiring av håndverk og tradisjon, og deres skjønnhet fortsetter å berike hjem og rom over hele verden. Utforsk verdenshistorien som ligger i hvert tråd av et Kelim teppe og la det bli en del av ditt hjem.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.