Hvordan vaske puter og dyner for en frisk og varig søvnopplevelse
February 16th, 2024 - By Niclas Olsson

Hvordan vaske puter og dyner for en frisk og varig søvnopplevelse

Å tilbringe omtrent en tredjedel av livet vårt i sengen gjør det å investere i gode dyner og puter til en langsiktig forpliktelse.

Men hvorfor forsømmer vi dem ofte og frarøver dem riktig pleie? Livslengden til dyner dine avhenger av kvaliteten og hvor godt du tar vare på dem. Her har vi samlet våre beste tips for å ivareta dine dyner, slik at de kan leve sitt beste og lengste liv.

Hvorfor vaske dynen og puter din?

Å vaske dynen kan virke som en tungvint oppgave, men la oss forklare hvorfor det er helt nødvendig.

Hver natt mister kroppen vår millioner av hudceller og rundt 200 ml svette. Hvis du deler seng med en partner, dobler du den statistikken. Denne kombinasjonen av død hud og svette gjør at sengetøyet vårt ofte er fullt av støvmidd.

Du tenker kanskje, det gjelder ikke sengen min, men faktum er at rundt fire av fem hjem har nivåer av støvmiddallergener.  

Disse avføringene kan være skadelige for allergikere og forårsake kløende øyne og astmasymptomer. Sengetøyet vårt, som laken og putevar, gir en viss beskyttelse, men det er derfor det er essensielt å vaske dyner og puter.

Å vaske dyner og puter fjerner smuss, fuktighet og støv. Resultatet: både hygienisk og forfriskende fluffy sengetøy.

Hvor ofte skal du vaske dyner og puter?

I korte trekk, halvårlig, selv om vi anbefaler kvartalsvis for allergikere. Minst to ganger i året. Vi foreslår etter vinter- og sommermånedene, da kroppene våre er mer tilbøyelige til å svette på grunn av varmt vær og økt oppvarming.

Hvordan vaske dynen din?

Før du prøver å vaske en dyne hjemme, husk å sjekke vaskeanvisningen og følge de foreslåtte vaskeinstruksjonene.

Selv om noen dyner angir 'kun kjemisk rens' på vaskeanvisningen, fraråder vi dette. Dette skyldes at kjemisk rens bruker giftige kjemikalier som PERC, klassifisert som et kreftfremkallende stoff.

Du kan puste inn skadelige kjemikalier hvis de ikke luftes godt nok. Vi anbefaler i stedet våtrengjøring (den miljøvennlige, ikke-giftige søsteren til kjemisk rens) som er 100% trygg og ikke endrer fyllet.

Tørking av dyner og puter kan noen ganger ta timer og være krevende. Optimalt resultat krever vanligvis at du tar ut dynen fra tørketrommelen 2-3 ganger i løpet av prosessen.

Dun og fjær

  • Varm maskinvask - 40° eller håndvask

  • Kjølig tørketrommel

  • Ikke stryk

  • Ikke blek

  • Ikke rens

Legg dynen i en stor maskin med litt flytende vaskemiddel. Dynen kan tørkes i tørketrommel på lav varme. Ta den ut av tørketrommelen og rist den noen ganger under syklusen hvis mulig.

Bruk tennisballer i sokker i tørkeprosessen for å forhindre klumping. Ikke bruk skyllemiddel, da dette legger seg på dunet og fjærene og hindrer dem i å tørke tilstrekkelig.

For beste resultater, ta den ut før den er helt tørr og la den lufttørke eller heng den opp, husk å snu den (ikke i direkte sollys).

Bomull

  • Varm maskinvask - 40°

  • Kjølig tørketrommel

  • Ikke stryk

  • Ikke blek

Bruk en liten mengde flytende vaskemiddel i vasken. Tørk i tørketrommel på kjølig innstilling, og for beste resultat, ta den ut før den er helt tørr og la den lufttørke eller heng den opp, husk å snu den.

Syntetisk eller mikrofiber

  • Varm maskinvask - 40° eller håndvask

  • Kjølig tørketrommel

  • Ikke stryk

  • Ikke blek

Legg dynen i en stor maskin med litt flytende vaskemiddel. Dynen kan tørkes i tørketrommel på lav varme. Ta den ut av tørketrommelen og rist den noen ganger under syklusen hvis mulig.

 

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.