Hvordan holde bestikket riktig - Enkel etikette
March 1st, 2024 - By Niclas Olsson

Hvordan holde bestikket riktig - Enkel etikette

Å spise handler ikke bare om å nyte smaken av mat; det innebærer også sosial interaksjon og opplevelser med andre.

Gode bordmanerer kan forbedre selv de enkleste måltider. Enten det er å håndtere gaffelen og kniven riktig eller plassere dem på tallerkenen på riktig måte. Disse små, men betydningsfulle detaljene kan bidra til en positiv og hyggelig spiseopplevelse.

Det er anerkjent at tradisjonelt bestikk, designet for jakthensikt millioner av år siden, trenger mer tilpasning for å møte kravene til moderne etikettemåltider.

Dets stive design fører til et ubehagelig grep, noe som gjør det utfordrende å opprettholde riktige holdstillinger, noe som fører til at mange mennesker overser konvensjonene for passende etikette.

Hvordan bruke kniv og gaffel riktig

1- Korrekt holdning, høyre hånd eller venstre hånd?

Gaffelen skal holdes i venstre hånd med tindene ned, mens kniven skal holdes i høyre hånd med skjærebladet ned. Hvis du er venstrehendt, kan du bytte posisjoner, selv om bordet er satt tradisjonelt for høyrehendte.

2- Oppretthold et fast grep

Hold pekefingerne rette og hvil dem nær hodet, i fordypningen av gaffelen. Tommelen din skal holde siden av håndtaket, mens langfingeren din skal gli under den. Enden av håndtaket skal hvile nær håndleddet ditt, skjult fra synet.

3- Posisjon av albuer, håndledd og hender

Albuene dine skal være avslappet, ikke oppe i luften. De skal være av bordet mens du spiser. Hold hendene nede nær tallerkenen. Bøy håndleddet, slik at pekefingerne og spissen av kniven og gaffelen peker mot tallerkenen. Unngå å bruke bestikket til å gestikulere til andre gjester. Bare gaffelen går fra tallerkenen til munnen din.

4- Kutteknikker

Fest matstykket med gaffelen ved å påføre trykk gjennom pekefingeren. Plasser knivens blad nær gaffelens tinder og lag en sagende bevegelse for å skjære. Hold tindene vendt nedover og før forsiktig en liten del av maten til munnen din. Kniven skal holdes nær skjæreposisjonen.

5- Pause under måltidet

Plasser kniv og gaffel i en opp-ned "V" -form med spissene som møtes i midten av tallerkenen. Dette signaliserer at du midlertidig tar en pause fra måltidet, men har til hensikt å fortsette å spise snart.

6- Ferdig med å spise

Legg bestikket parallelt med hverandre over midten av tallerkenen med håndtakene som hviler på kanten, i en "seksskilereposisjon", for å indikere at du er ferdig med å spise og er klar for å fjerne tallerkenen.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.