Hvor mye er en kopp - gamle måleenheter
April 2nd, 2024 - By Niclas Olsson

Hvor mye er en kopp - gamle måleenheter

Hvis du har funnet gamle familieoppskrifter, kan du glede deg til mange tradisjonelle smaker. Men det er ikke alltid disse gamle oppskriftene bruker dagens måleenheter.

Måleenheten "en kopp" er ganske vanlig i gamle oppskrifter, og brukes fortsatt i mange engelske og amerikanske oppskrifter.

Hvor mange dl er en kopp?

Det finnes et utall kopper, fra små kaffekopper til store krus, så hvilken kopp skal du bruke til å måle? Som hovedregel kan du tenke at en kopp tilsvarer 2,5 dl. Det gjelder i hvert fall for norske oppskrifter. I amerikanske oppskrifter er en kopp omtrent 2,4 dl.

Koppen skal være strøken

Når du måler tørre ingredienser i kopp, skal koppen være strøken. Det vil si at det ikke skal være haug på den. Innholder skal være jevnt med kanten på koppen.

Stryk gjerne en kniv over koppen for å fjerne det overflødige innholdet. Ikke pakk innholdet, men la det være løst og luftig.

Riktig mål er viktig

Ved baking er det viktig at mål og vekt overholdes for å få et bra resultat. Du kan enten bruke en kopp til målingen eller bruke et desilitermål og holde det til regelen om at en kopp er 2,5 dl.

En annen mulighet er å gå til innkjøp av målekopper. Da får du et sett med kopper i ulik størrelse, som ofte tilsvarer en kopp, en halv kopp, en tredels kopp og så videre.

Du kan også finne omregningstabeller på nettet, som forteller deg hvor mye en kopp med ulike ingredienser skal veie.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.