Hvis du har funnet gamle familieoppskrifter, kan du glede deg til mange tradisjonelle smaker. Men det er ikke alltid disse gamle oppskriftene bruker dagens måleenheter.
Måleenheten "en kopp" er ganske vanlig i gamle oppskrifter, og brukes fortsatt i mange engelske og amerikanske oppskrifter.
Det finnes et utall kopper, fra små kaffekopper til store krus, så hvilken kopp skal du bruke til å måle? Som hovedregel kan du tenke at en kopp tilsvarer 2,5 dl. Det gjelder i hvert fall for norske oppskrifter. I amerikanske oppskrifter er en kopp omtrent 2,4 dl.
Når du måler tørre ingredienser i kopp, skal koppen være strøken. Det vil si at det ikke skal være haug på den. Innholder skal være jevnt med kanten på koppen.
Stryk gjerne en kniv over koppen for å fjerne det overflødige innholdet. Ikke pakk innholdet, men la det være løst og luftig.
Ved baking er det viktig at mål og vekt overholdes for å få et bra resultat. Du kan enten bruke en kopp til målingen eller bruke et desilitermål og holde det til regelen om at en kopp er 2,5 dl.
En annen mulighet er å gå til innkjøp av målekopper. Da får du et sett med kopper i ulik størrelse, som ofte tilsvarer en kopp, en halv kopp, en tredels kopp og så videre.
Du kan også finne omregningstabeller på nettet, som forteller deg hvor mye en kopp med ulike ingredienser skal veie.