January 23rd, 2024 - By Niclas Olsson

Hvor lang skal duken være til ditt bord?

Hvor lang skal duken være til ditt bord? Det er et vanlig spørsmål når du vil pynte bordet ditt med en duk. Svaret avhenger av bordets form og størrelse, samt hvilken stil eller anledning du pynter for.

Runde bord

Når du kjøper runde duker, oppgis målet som diameteren på duken. For å finne riktig størrelse, er det to ulike utseender du kan gå for. Til formelle arrangementer anbefales det å la duken henge 25-30 cm ned langs kanten på bordet. Legg til 50-60 cm (dobbelt så mye som duken henger ned) til målet for å få riktig størrelse. Ønsker du en mer elegant stil, for eksempel til bryllup, anbefales en 75 cm dråpe, som er gjennomsnittshøyden på bord. Legg til 150 cm til diameteren på bordet for å få den perfekte størrelsen for runde duker.

Rektangulære bord

Med standard bordhøyde på 75 cm kan du enkelt velge størrelsen på duken. Mål lengden på bordet og legg til to ganger den ønskede dråpen for å få riktig lengde. Gjør det samme for å få bredden.

Størrelse på løper

For å finne riktig størrelse på løperen til spisebordet ditt, mål bredden på bordet og del det på tre. Har du for eksempel et bord som er 152 centimeter bredt, bør bredden på løperen være 50 centimeter.

Dette gir nok plass på hver side av bordet, slik at serviset ditt ikke overlapper med løperen.

Lengden på løperen er opp til deg. Ideelt sett bør den henge minst 15 centimeter over hver ende av bordet, men ikke lengre enn duken.

For eksempel, hvis bordet ditt er 152 centimeter langt, bør løperen være minst 183 centimeter lang for å tillate 15 centimeter på hver side.

Hvilken størrelse på duk?

Valget av dukstørrelse avhenger av bordets form og anledningen. En duk som henger 15 til 25 centimeter over kanten passer fint til uformelle måltider, mens en duk som henger 75 centimeter over kanten og nesten berører gulvet, passer bedre til formelle anledninger.

Det er viktig å dobbeltsjekke om duken er målt i inches eller centimeter. Dersom bordet ditt er målt i centimeter, bør du bruke samme måleenhet når du velger størrelsen på duken.

Ved å følge disse retningslinjene kan du enkelt finne riktig størrelse på duken, løperen og andre dekorasjoner til ditt bord, og skape et flott og harmonisk bordoppsett for enhver anledning.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.