taklampa matbord
January 23rd, 2024 - By Niclas Olsson

Hvor høyt bør en lampe henge over spisebordet?

Lampen over spisebordet skaper en fantastisk stemning i hjemmet ditt. Ofte ser vi åpne kjøkken, der spisebordet eller kjøkkenøya er en virkelig blikkfang. Det er logisk at du vil ha en kul lampe som passer til det!

Vanligvis velges en hengelampe fordi den bryter opp rommet og skaper et eget område i huset. Men hvor høyt skal en lampe egentlig henge over spisebordet? Vi er glade for å hjelpe deg med tipsene nedenfor.

Til syvende og sist bestemmer du selv hva du liker, så gjør det du synes er fint!

Hvilken funksjon fyller din hengelampe?

For å velge den lampen som passer best for deg, er det bra å vurdere funksjonen som lampen skal fylle over spisebordet ditt.

Ønsker du primært å sette stemning, for eksempel for en romantisk middag? Eller jobber du ved spisebordet og trenger en mer funksjonell lampe?

Det er også mulig med en kombinasjon av ulike stemninger ved å bruke for eksempel en taklampe, vegglampe, gulvlampe eller hvorfor ikke en lysekrone?

Det flotte med denne muligheten er at det skaper en leken effekt i interiøret ditt. En annen god løsning er en demper, ideell for å sette akkurat den stemningen du ønsker.

Hva er avstanden mellom spisebordet og en hengelampe?

Ofte henger taklampe mellom 60 og 80 cm over bordplaten. Denne høyden gir vanligvis det beste lyset for bordet.

Det er en uskreven regel om at taklampe er riktig plassert hvis du kan se under den når du sitter ved bordet, og den er omtrent i øyehøyde når du står.

Prøv ulike høyder og sitt og stå ved bordet for å se hva som gir deg ønsket resultat. Bor det flere personer i hjemmet ditt? Sannsynligvis har de forskjellige høyder. Sjekk med alle for å finne den ideelle høyden for din hengelampe.

Hvilken størrelse har hengelampen?

Hvis du henger opp en altfor stor lampe over spisebordet, kan du risikere å støte hodet mot lampen når du reiser deg eller setter deg ned.

Det er absolutt ikke ønskelig, og derfor er det også en uskreven regel om dette: Hold deg til maksimalt halvparten av bredden på bordet.

Har du et rundt bord som er 100 cm i diameter, bør du henge opp en lampe som er maksimalt 50 cm i diameter. Har du et langbord på 100x180 cm, bør du henge opp en lampe som er maksimalt 50 cm i diameter.

Ofte henger en rund hengelampe over et rundt spisebord, og en langstrakt lampe eller bjelke brukes over et (langt) rektangulært spisebord. På den måten kan du være sikker på at lyset utnyttes optimalt.

Du fremhever også spisebordet med lampen og skaper et flott design. Er du en rebel? Gjør det motsatte og lek med former for et kreativt utseende. Alt er mulig: gjør det du synes ser flott ut!

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.