Valget av rødvin til matlaging kan ha en betydelig innvirkning på smaken og aromaen av retten du tilbereder. Her er noen retningslinjer for å velge riktig rødvin til matlaging.
Når du bruker vin til matlaging, trenger du ikke å bruke den dyreste flasken. En rimelig flaske med god smak vil fungere bra til matlaging.
Du kan også bruke rester av vin som du kanskje har igjen fra en tidligere åpnet flaske. Det er også godt med et vinglass når man lager mat.
Tenk på hvilken type mat du lager, og velg en rødvin som passer godt med smakene i retten. Generelt sett er det lurt å bruke en rødvin som er litt tørrere enn søt, med moderate tanniner.
For eksempel passer en middels fyldig rødvin som en Merlot eller en Pinot Noir godt til retter med fjerkré eller svin. Til kraftigere kjøttretter som biff eller lam, kan en mer robust rødvin som en Cabernet Sauvignon eller en Syrah være passende.
Hvis retten du tilbereder inneholder sterke krydder eller sauser, bør du velge en rødvin som ikke vil konkurrere for mye med disse smakene.
Unngå å bruke viner som har begynt å oksidere eller som har blitt for gammel. Dette kan gi en dårlig smak til retten din.
Noen ganger kan det være morsomt å matche vinen til rettens regionale opprinnelse. For eksempel kan en italiensk Chianti være flott i en tomatbasert pastasaus, mens en fransk Bourgogne kan passe godt til en Coq au Vin.