Hva er best av parafinlys og stearinlys
February 15th, 2024 - By Niclas Olsson

Hva er best av parafinlys og stearinlys?

Nå tennes tusen julelys. Hovedsakelig er de laget av parafin. Det er det rimeligste alternativet, men kanskje ikke det beste fra alle perspektiver.

Vi sammenligner de hvite voksingrediensene for å finne ut hvilket som er best, mest miljøvennlig og helsevennlig for julestemningen.

Valget mellom parafinlys og stearinlys avhenger av flere faktorer, inkludert miljøpåvirkning og helseaspekter. Parafinlys, som er laget av fossil olje, bidrar til økt utslipp av klimagasser når de brennes, noe som ikke er gunstig for miljøet. I tillegg har parafinlys vist seg å frigjøre sotpartikler ved brenning, som kan være skadelige for helsen.

Stearinlys, derimot, er et mer miljøvennlig alternativ, da de er laget av fornybare kilder som animalsk fett eller plantefett. Imidlertid har stearinlys også sin ulempe, da animalsk fettproduksjon kan ha en betydelig negativ innvirkning på klimaet.

Derfor er det viktig å nøye vurdere både miljø- og helseaspekter når man velger mellom parafinlys og stearinlys.

Se vårt utvalg av lys.

Hvor mye varme gir et levende lys?

Mengden varme produsert av et stearinlys varierer avhengig av flere faktorer, inkludert størrelse, voksens sammensetning og forbrenningsforhold.

Generelt gir stearinlys en moderat mengde varme, noe som er tilstrekkelig for å skape en hyggelig atmosfære i et rom. Imidlertid er de vanligvis ikke utformet for å være hovedkilden til romoppvarming.

Lysets flamme kan kategoriseres i fire distinkte varmesoner:

Den delen som er nærmest veken har en blålig farge og har en temperatur på 1200-1400 grader.

Den fargeløse sonen rett utenfor er kjøligere, med en temperatur på 800-1000 grader.

Temperaturen i den lyse sonen ligger rundt 1200 grader, mens den ytterste delen av flammen er den varmeste, med en temperatur på 1400 grader.

Hvilke lys brenner lengst?

Brennetiden til et lys avhenger av flere faktorer, inkludert størrelse, kvalitet og materialer. Når det gjelder stearinlys, har de generelt en lengre brennetid sammenlignet med mange parafinlys.

Dette kan tilskrives det høyere smeltepunktet til stearin, som skaper en mer langsom og jevn forbrenning. Det er viktig å merke seg at det finnes spesielle typer parafinlys, og moderne LED-lys har også vist seg å gi langvarig belysning.

For å maksimere brennetiden til ethvert lys, er det også viktig å plassere det i et trekkfritt område og bruke en passende veke for å unngå røykutvikling som kan påvirke både brennetid og inomhusluftkvalitet.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.