Enkel vett- og etiketteguide for middager
March 4th, 2024 - By Niclas Olsson

Enkel vett- og etiketteguide for middager

Det kan virke utfordrende å holde styr på vett og etikette, men fortvil ikke! Her er ni viktige tips som vil gjøre deg til en ekspert ved neste middagsselskap.

Se hva vi har å tilby innenfor borddekking.

Så du bør tenke

1. Sett deg til bords med stil

Vent alltid bak stolen din til verten signaliserer at du kan sette deg. Dette kalles å "besette et bord." Bordsdamen sitter til høyre for mannen, og ved representasjon sitter æresgjesten til høyre for verten.

2. Samtale med bordsselskapet

Ha en samtale med selskapet ditt, og unngå for private emner med personer du ikke kjenner. Snakk om vær, miljø, interiør, hjemmet, og lignende.

3. Når kan du begynne å spise og drikke?

Vent på at verten sier "var så god" eller har begynt å spise før du tar første bit. Hvis du er ved flere små bord, vent høflig til alle gjestene ved bordet har fått maten servert.

4. Hjelp til bordsdamer

Mannen skal hjelpe bordsdamen med stolen og sette seg etter at hun har sittet seg ned. Stolen skal skyves inn etterpå. Vesken kan henge over stolryggen eller på kvinnens skulder eller legges i fanget eller bak ryggen.

5. Bruk av servietten

Plasser alltid servietten i fanget når du setter deg ned. Det er greit å drikke av vannet og smake litt på brødet før verten signaliserer at måltidet kan begynne.

6. Bordsskikk å huske på

Smasking, slurping eller å prate med mat i munnen er helt uakseptabelt. Aldri legg albuene på bordet, inkludert vesker, snusbokser, sigarettpakker eller lignende. Unngå å stoppe kniven i munnen, det er bare akseptabelt ved en kräftskiva.

7. Bestikkbruk

Hold gaffelen i venstre hånd og kniven i høyre, bruk dem alltid samtidig. Mat som ikke trenger å kuttes, kan selvfølgelig spises med bare gaffelen. Når du tar pause, plasser bestikket som "klokken tjue på fem," aldri kryss dem over tallerkenen. Når du er ferdig, plasser bestikket som "klokken tjue over fire" for å signalisere at du er ferdig.

8. Skål etter etiketten

Når verten holder en velkomsttale, utbringes en skål. Ta glasset i høyre hånd og skål. Mannen skåler alltid med sin bordsdame til venstre, og damen rett overfor. Se personen du skåler med i øynene, vent noen sekunder, og sett deretter ned glasset.

9. Etikett for skåling

Hvis verten holder en velkomsttale, bør du skåle. Ta glasset i høyre hånd og skål. Mannen skåler alltid med sin bordsdame til venstre og damen rett overfor. Se den du skåler med i øynene, vent noen sekunder, og sett deretter ned glasset. Unngå å etterlate fettmerker på glasskanten ved å tørke leppene med servietten før du drikker.

FAQ: Bordsetting og bestikkbruk

Kan kniv og gaffel ligge på samme side?

Ja, det er akseptabelt å plassere kniv og gaffel på samme side av tallerkenen. Tradisjonelt sett plasseres gaffelen til venstre og kniven til høyre, men moderne bordsetting gir rom for variasjon.

Hvilken side skal glasset stå på?

Glasset skal plasseres til høyre for tallerkenen. Vannglasset er nærmest tallerkenen, etterfulgt av eventuelle vinglass eller andre drikkeglass. Dessertglasset, om tilstede, plasseres over hovedglasset.

Hvordan legge bestikk etter middag?

Etter måltidet legger du bestikket slik at det signaliserer servitører at du er ferdig. Plasser gaffelen og kniven parallelt med hverandre, med skaftene pekende mot høyre og ut mot kanten av bordet. Dette indikerer at du er klar for å få fjernet tallerkenen.

Hvilket bestikk begynner man med?

Ved en formell middag starter man med bestikket som er plassert lengst ut, og jobber seg innover mot tallerkenen. For eksempel begynner du med suppebestikket, deretter salatgaffelen, og til slutt hovedrettsbestikket. Vær oppmerksom på at dette kan variere, så følg vertens ledelse hvis det er usikkert.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.