Når sluttet NSB med serveringsvogn?
April 2nd, 2024 - By Niclas Olsson

Når sluttet NSB med serveringsvogn?

Det er jo ingen tvil om at NSB (nå kalt VY) har vært en stor del av manges barndomsminner, da kanskje spesielt serveringsvognene.

Nå ser vi færre og færre av disse, så når begynte egentlig NSB/VY å avvikle disse serveringsvognene?

En gradvis endring

NSB (Norges Statsbaner) avviklet sin serveringstjeneste på togene gradvis gjennom flere år, og det er ikke én bestemt dato som markerer slutten på serveringsvognene.

Over tid ble det stadig færre tog som tilbød serveringstjenester, og i dag er det sjelden å se serveringsvogner på norske tog. Nå er det mange som velger å drive med matlaging slik at de kan få den beste maten med seg på tur.

Flere faktorer kan ha bidratt til avviklingen av serveringstjenesten på NSB-togene. Økende fokus på kostnadseffektivitet og nedskjæringer i offentlige budsjetter kan ha spilt en rolle.

I tillegg kan endringer i kundens preferanser og økt tilgjengelighet av mat og drikke på togstasjoner ha redusert etterspørselen etter servering om bord. Spesielt på kortere reiser ser man at disse tjenestene har blitt veldig redusert.

Andre tjenester

I stedet for serveringsvogner har NSB fokusert på å forbedre andre tjenester om bord, som trådløst internett, komfortable sitteplasser og rene toaletter.

I noen tilfeller har NSB også samarbeidet med lokale kafeer og restauranter på togstasjonene for å tilby mat og drikke til passasjerene.

Selv om serveringsvognene på NSB-togene nå er en sjeldenhet, fortsetter NSB og nåværende operatører som Vy og SJ å tilby effektive og pålitelige togtransporttjenester i Norge.

Forhåpentligvis kan det være at de har planer om å endre dette i fremtiden.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.