decanter
January 23rd, 2024 - By Niclas Olsson

Hvordan dekantere vin - En guide for nybegynnere

Dekanter for vin har vært brukt i tusenvis av år. Så lenge mennesker har drukket vin, har vi opprinnelig brukt karafler og beholdere laget av sølv og gull for å lagre og servere vin før introduksjonen av glass.

I dag finnes vindekantere i alle slags former og størrelser med både tradisjonelle og moderne design, alle med samme formål - å holde og lagre vin klar til å serveres i et glass. Hvorfor dekantere vin?

Dekantering av vin utføres av to hovedårsaker. For det første, å fjerne sedimentet fra å nå glasset, og for det andre, å hjelpe vinen med å "åpne seg" og få luft før den nytes.

Fordelene ved å dekantere vin

Dekantering har mange fordeler, inkludert å skille sedimentet fra væsken. Dette er spesielt nyttig for røde viner, som ofte har mest sediment. Dekantering forbedrer også smaken på vinen ved å eksponere den for frisk luft og tillate den å puste.

Vin tilbringer ganske lang tid inne i flasken uten oksygeneksponering. Luftsingelasjonen frigjør alle de hvilende aromaene og smakene i vinen ved å frigjøre oppsamlede gasser og mykne tanninene.

Men husk, for mye oksygen kan ødelegge en god vin. Du bør alltid begrense eksponeringen av restene til luften og holde den kjølig.

Slik dekanterer du vin riktig

Dekantering av vin, selv om det ikke er vanskelig, krever litt tid og tålmodighet. For å være sikker på at du gjør det riktig, følg denne guiden:

  1. Begynn med å la flasken stå oppreist i minst 24 timer før dekantering, spesielt hvis du oppbevarer vinene horisontalt. Forsikre deg om at all sedimentet har lagt seg i bunnen av flasken før du åpner den.

  2. Åpne flasken.

  3. Hell forsiktig flasken mot dekanteren. Hold alltid bunnen av flasken lavt for å unngå at sedimentet når opp til nakken og for å unngå å forstyrre det.

  4. Hell vinen i dekanteren sakte, men jevnt. Hvis sedimentet begynner å nærme seg toppen, stopp hellingen og sett flasken oppreist igjen slik at sedimentet kan legge seg igjen.

  5. Kork igjen den gjenværende vinen innen 18 timer.

For å unngå å helle sedimentet inn i dekanteren, etterlat alltid litt væske i flasken.

Du kan dekantere vinen noen timer før du har tenkt å drikke den. Imidlertid har hver vin forskjellige dekanteringstider. Selv om det er liten risiko for at vinen blir oksidert hvis du planlegger å drikke den innen fire timer, bør du være oppmerksom på hvilken type vin du håndterer.

Er over-dekantering en ting?

Hvis du drikker vinene innen noen få timer etter dekantering, vil de ikke begynne å forringes. Vær imidlertid spesielt forsiktig med:

  • Hvite viner - Denne typen har høyere nivåer av tiole enn røde viner. Når de er overdekanterte, kan de miste sine grapefrukt-, guava- eller pasjonsfruktaromaer.

  • Musserende viner - Generelt sett bør du ikke trenge å dekantere en musserende vin. Imidlertid kan noen ha en sterk lukt som trenger å fordampe før du drikker.

  • Gamle viner - Noen årganger er delikate og kan forringes raskt når de først er åpnet.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.