Hva er arkitektur?
April 2nd, 2024 - By Niclas Olsson

Hva er arkitektur?

Arkitektur former områdene der vi bor, enten du bor i byen eller i et mindre tettsted. Ordet arkitektur benyttes om prosessene som er involvert i å planlegge, utforme og konstruere byggverk.

Mange tenker nok først og fremst på arkitekttegnede bygninger, kanskje viktige signalbygg som museer og operahus. Man arkitektur omfatter også bygging av for eksempel broer.

En gammel kunnskap

Arkitektur er slett ikke en ny oppfinnelse. Allerede i oldtiden ble det planlagt og oppført mektige byggverk. Flere steder i verden finnes det for eksempel pyramider, templer og hellige bygninger.

Noen av disse byggverkene er flere tusen år gamle, og arkitektene som sto bak dem antas å ha hatt høy status i samfunnet.

Arkitektoniske stilarter

Gjennom århundrene har arkitekturen gjennomgått en rekke stilarter. Her i Europa er stilarter som barokk og rokokko gode eksempler på dette.

Hver stilart har sine egenarter, basert på hva som ble ansett som fint og ettertraktet under de ulike tidsepokene. Byggverk fra disse epokene kan gjenkjennes nettopp på grunn av disse egenartene.

Mer enn bare byggverk

I nyere tid omfatter arkitektur mer enn bare utforming av enkeltbyggverk. Byarkitekter planlegger gjerne hele bydeler. Det finnes til og med byer og landsbyer som er planlagt av arkitekter helt fra starten.

Mange byer og tettsteder benytter seg også av landskapsarkitekter, som skal sørge for at de grønne områdene er vakre og funksjonelle.

Landskapsarkitekter planlegger skoler, idrettsanlegg, parker, byrom og friluftsområder, men kan også være med på å planlegge veianlegg og boligområder.

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.